Platformele VOD vor putea fi accesate din orice stat din Uniunea Europeană

Cetățenii din Uniunea Europeană vor putea să îşi acceseze abonamentele la platformele de video la cerere (VoD – Video on Demand) şi atunci când se află temporar pe teritoriul altui stat UE, potrivit unui comunicat remis de Parlamentul European.

De exemplu, un cont la Netflix sau HBO GO făcut în România va putea fi accesat de utilizatorul român și atunci când călătorește într-o altă țară membră a Uniunii Europene, dar pentru o anumită perioadă de timp.

Nu a fost precizată perioada-limită de timp, în schimb se punctează faptul că noile reguli se aplică exclusiv călătoriilor temporare precum cele de vacanță, studii sau afaceri.

Publicitate

Parlamentul European a aprobat joi o serie de reguli care vor permite cetățenilor din UE să utilizeze temporar serviciile de tipul Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Spotify sau Deezer și atunci când se află în alt stat UE, în vacanță, la studii sau cu afaceri.

Proiectul a trecut cu 586 voturi “pentru”, 34 “împotrivă” și 8 abțineri.

În prezent, aceste servicii nu sunt accesibile atunci când oamenii călătoresc sau se află temporar într-un alt stat membru, din cauza portabilității transfrontaliere limitate de practicile teritoriale și acordurile exclusive de licențiere.

Noile reguli se vor aplica începând cu anul 2018 și vor fi valabile doar pentru serviciile online bazate pe abonamentele deja făcute până la această dată.

Condiţii pentru furnizorii de servicii de conținut online

Furnizorii de servicii online de video la cerere pot verifica dacă abonatul nu s-a mutat permanent în alt stat membru, pentru că licențele de copyright ar putea fi diferite, se arată în comunicat.

Metodele de verificare permise vor cuprinde cărți de identitate, detalii de plată, informații privind impozitele, adresa poștală sau verificări de IP. Furnizorii trebuie să introducă anumite elemente de protecţie a datelor personale, mai ales pentru verificarea adresei de IP.

Furnizorii de servicii gratuite pot să ofere și ei portabilitate pentru conținutul lor în UE, cu condiția să respecte cerințele privind verificarea rezidenței.

Noile reguli adoptate de Parlamentul European completează eliminarea taxelor de roaming la nivelul Uniunii Europene, programată pentru data de 15 iunie.

Ponderea platformelor online de video la cerere în Europa

Potrivit European Broadcasting Union, aproape 11% dintre europeni şi-au făcut abonament de video la cerere în 2016. Această cifră s-ar putea dubla până în 2020, când 50 de milioane de europeni ar putea să deţină un abonament pe o platformă de video la cerere.

Distribuie pe social media