Norvegia a devenit prima țară din lume care începe tranzitia națională definitivă de la radio analogic în FM la radio digital terestru ( DAB +). Rețelele naționale analogice în FM vor fi oprite pe regiuni, începând de la Nordland și progresând în întreaga țară de-a lungul anului 2017. Ultimele regiuni care vor renunța la radio-ul analogic national in FM vor fi Troms și Finnmark, iar procesul de tranzitie se va finaliza în decembrie 2017. “Este o piatră de hotar pentru industria radio. Platforma DAB+ este mult mai eficientă decât FM, oferind un numar mai mare de canale, deci diversitate în alegere, dar și un sunet mai clar. Odată cu începerea procesului de tranzitie natională defintivă a radioului către digital, Norvegia trimite un semnal clar în întreaga lume: viitorul radioului este digital”, a precizat Patrick Hannon, președinte WorldDAB. “Aceasta este o zi istorică pentru radio. Radioul va continua sa se dezvolte pe platforme digitale. Radiodifuzorii norvegieni pornesc 5 noi emitatoare de radio, oferind ascultătorilor 30 de canale de radio digital cu acoperire națională. Tranzitia este posibilă printr-o colaborare cu autoritatile publice, cu posturile de radio și cu cei care se ocupă de lanțul de transmisie. De-a lungul anului 2017, vom pune de asemenea accent pe informare, pentru a ajuta pe toți ascultătorii in aceasta tranziție”, a completat Ole Jørgen Torvmark, CEO al Digital Radio Norvegia. Alte piețe internaționale vor urma tranzitiei din Norvegia. Elveția a planificat trecerea definitiva a radioului in digital începand cu anul 2020, iar o campanie de promovare majoră începe chiar din acest an. Regiunea nord-italiană din Tirolul de Sud va începe tranzitia în anul 2017. In Marea Britanie, guvernul a declarat că va revizui următorii pași pentru tranzitia la radioul digital, atunci când criteriile de acoperire și de receptie vor fi îndeplinite (se preconizeaza îndeplinirea acestora până la sfârșitul anului 2017). Germania și Danemarca au anuntat recent al doilea multiplex național, iar Olanda continuă să facă progrese. Franța a anunțat extinderea geografică a acoperirii cu semnal, Slovenia a lansat servicii naționale în 2016, iar Belgia a anunțat planurile pentru un DAB+ federal, ce va fi lansat in Flandra și Valonia din anul 2018. În afara Europei, Australia continuă să fie lider in radioul digital. Tranzitia din Norvegia se aplică la posturile de radio naționale publice si comerciale, precum si la posturile de radio locale din orașele mai mari. Posturi de radio locale din comunitățile mici vor continua să difuzeze in analogic în FM pentru mai mult de 5 ani de la data tranzitiei nationale defintive, apoi licentele de emisie vor fi revizuite.

Posturile de radio care emit în FM își vor înceta emisia pe aceste frecvențe începând din această săptămână, iar procesul va fi încheiat până la finalul anului 2017, potrivit surselor guvernamentale.

Țara nord-europeană trece de la emisia radio pe frecvențe FM la cea în spectru digital — numită DAB (Digital Audio Broadcasting) — deoarece opțiunile digitale oferă mai multe canale, o calitate audio mai bună, dar și posibilitatea furnizorilor de a face economii.

”Principalul motiv pentru care Norvegia este prima (țară care renunță la această frecvență) se datorează peisajului norvegian, cu fiorduri adânci, munți înalți și comunități răspândite”, au arătat reprezentanții Guvernului într-o declarație. ”Acest lucru face ca transmisiunile în FM-ul norvegian să fie deosebit de scump în comparație cu alte țări”, precizează aceștia.

Guvernul estimează că posturile de radio vor economisi peste 200 de milioane de coroane (23,5 milioane de dolari) pe an renunțând la emisia în FM, permițându-le să investească fondurile în conținutul difuzat.

Trecerea de la analog la digital vine după mai bine de un deceniu de planificare la nivel guvernamental, iar autoritățile nu se așteaptă ca această măsură să afecteze locurile de muncă existente, mai arată CNN.

De la această trecere vor fi exceptate numai posturile de radio foarte mici, locale, acestea putând emite în continuare în FM.

În Norvegia nu există posturi de radio care emit în AM.

Potrivit celor care se opun acestei măsuri, trecerea de la analog la digital va face ca circa două milioane de mașini să nu mai aibă acces radio — fapt ce ar putea constitui un pericol asupra siguranței, după cum susțin criticii. De asemenea, Asociația posturilor de radio locale din Norvegia — Norsk Lokalradioforbund — a avertizat cu privire la impactul financiar resimțit de consumatorii care vor fi nevoiți să achiziționeze noi receptoare radio. Potrivit tabloidului Dagbladet, două treimi dintre respondenții la un sondaj recent s-au opus renunțării forțate la FM.

Și alte țări iau în calcul o astfel de măsură, astfel că urmările demersului din Norvegia vor fi atent monitorizate, precizează CNN.

Norvegia are o populație de circa 5,2 de locuitori, iar circa 70% au deja acces la radiouri în spectru digital — DAB, conform radio.no, un website susținut de radiodifuziunea publică.

Distribuie pe social media

By dvbnews

One thought on “Norvegia renunță la radioul analogic în FM si trece la radio digital DAB+”
  1. in romania o mare parte a populatiei nu va mai prinde posturile favorite din cauza unui coverage m mai mic. aruncam toti la gunoi aparatele de radio din casa? o reteta buna pt cresterea vanzarilor unora

Comments are closed.