Operatorul de sateliti SES a început sa testeze DVB-S2X prin satelitul Astra 1L de la pozitia orbitala 19,2 grade Est.

DVB-S2X este cu 20 – 30% mai eficient ( iar in unele situatii chiar cu 50%) decat DVB-S2. Specificatiile DVB-S2X ( care de fapt sunt considerate o extensie a DVB-S2 si nu un standard nou ) au fost aprobate in februarie 2014 si oferă mai multe opțiuni pentru utilizarea capacitatii multiplexului, precum și opțiuni suplimentare de modulare și de corectare a erorilor (FEC). De asemenea, mai multi herți vor fi utilizați, fiind micșorate intervalele de frecvență separatoare. Antenele necesare pentru receptie vor fi de dimensiuni mult mai mici, iar DVB-S2X oferă o mai bună capacitate de adaptare la interferențe, plus diverse noi utilizări.

DVB-S2X oferă mai multe opțiuni pentru roll-off, precum și opțiuni suplimentare de modulare și de corectare a erorilor (FEC), care permit utilizarea mai eficientă a canalelor de transmisie prin satelit. De asemenea, mai multi herți vor fi utilizați, fiind micșorate intervalele de frecvență separatoare, ce sunt utilizate pentru siguranța transmiterii și neinterferarea datelor de pe frecvențe vecine. Se anticipează că va crește in urmatorii ani volumul de televizoare si echipamente utilizate pentru receptia prin satelit de emisiunilor de 4K UHDTV, transmise prin compresie HEVC, mai ales pentru operatorii DTH ( televiziune cu plata prin satelit ). Standardul DVB-S2X va putea fi utilizat mai eficient cu aceasta compresie HEVC.

Alte îmbunătățiri cheie pentru DVB-S2X sunt:

– posibilitatea lansării de servicii prin satelit pentru receptori mobili ( inclusiv maritim și aerian )
– antene foarte mici de receptie
– o mai bună capacitatea de adaptare la interferențe
– tehnici avansate de atenuare a interferențelor pentru servicii interactive în bandă largă
– includerea de protocoale DVB-GSE/GSE-Lite pentru a facilita migrarea către servicii IP complete.

Pentru pasionatii din domeniu, ceva testul sunt pe Astra 19.2 Est, frecventa 11553 MHz, polarizare orizontala, FEC 11/20, SR 25500, DVB-S2X QPSK, necriptat.

Distribuie pe social media

By dvbnews