KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

         Societatea Română de Televiziune a solicitat modificarea licențelor audiovizuale pentru difuzarea prin satelit a programelor Radio România Actualități și Radio România Cultural. De asemenea, a solicitat acordarea licențelor audiovizuale pentru difuzarea prin satelit a programelor Radio România Muzical, Antena Satelor (zona de difuzare: Romania și Europa, tematic mediul rural), România International 1 (un radio generalist transmis transmis pentru Romania și Europa, nordul Africii, Australia și America de Nord, cu programe în mai multe limbi), România International 2 (un radio generalist transmis transmis în România și Europa, nordul Africii, Australia și America de Nord, în limbile română și ebraică ) și România International 3 (difuzare pentru Romania și Europa, 7 ore zilnic, în limbile italiană, sârbă, urcainiană, română și dialect aromân). Societatea Română de Televiziune a precizat că de fapt este vorba despre un al doilea uplink. Primul uplink este realizat de Radiocom și vizează doar transportul către locații unde nu se poate ajunge cu fibra optică. Dar cel de-al doilea uplink va fi realizat de Societatea Română de Televiziune, pentru beneficiarii care receptioneaza direct prin satelit, necriptat (FTA). În momentul când va fi definitivată infrastructura tehnică, Societatea Romana de Televiziune are în plan să renunțe la primul uplink, cel al Radiocom, deoarece altfel ar consuma resurse pentru două servicii de același tip.

Radiourile vor fi împachetate împreună în același MUX de satelit, împreună cu semnalul tv. De asemenea, și operatorii de cablu vor avea posibilitatea de a prelua aceste posturi de radio, împreună cu semnalul tv. Posturile TVR sunt preluate de cabliști tot prin satelit, au mai precizat reprezentanții Societății Române de Televiziune. În prezent, pe Hot Bird 13E, pe frecvența 11662, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S2 8PSK este transmis TV Romania International. Posturile de radio sunt transmise acum prin satelitul Eutelsat 16A de la 16 grade Est (frecvența 11512, polarizare verticala, SR 29950, FEC 2/3, DVB-S2 8PSK). Societatea Română de Televiziune a menționat în ședința CNA de astăzi un criteriu de selecție pentru retransmisia acestor posturi de radio: sateliții Hotbird de la 13 grade Est ar avea o acoperire geografica mai mare.  Însă nu a fost confirmat că va fi utilizată în viitor această pozitie de la 13 grade Est pentru retransmisia respectivelor posturi de radio, ci doar a fost prezentat acest argument.

Reprezentanții TVR au mai precizat că transmisia prin satelit are avantajul că acoperă zonele fără internet și că va putea fi recepționată de asemenea necriptat (FTA) cu receptoare digitale, direct de către ascultători. Societatea Română de Televiziune a mai argumentat că transmisia prin satelit e mai stabilă pentru preluare, eliminând situații de pierdere a semnalului preluat, cum există în cazul în care conexiunea la internet este întreruptă. Solicitarea a fost aprobată în unanimitate de către membrii CNA prezenți la ședința de astăzi.

Distribuie pe social media

By dvbnews